Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře vrácen církvi

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře byl po více než 50 letech vrácen církvi. Ve středu 27. srpna 2014 podepsali zástupci Biskupství brněnského, Římskokatolické farnosti Žďár nad Sázavou – II a Národního památkového ústavu (NPÚ) dohodu o vydání majetku dle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Od 28. srpna 2014 tak je areál poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a související pozemky včetně Dolního hřbitova ve správě církve.


Zelená hora do textu 1:1 ZH2Žďár nad Sázavou: Po víc než padesáti letech se tak kostel, který nechal vybudovat v letech 1719 až 1722 opat zdejšího cisterciáckého kláštera Václav Vejmluva, vrací do správy církve. Pro své mimořádné umělecké a ideové hodnoty byl areál kostela, který je vrcholným dílem architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla, zapsán v roce 1994 na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO.

Výzvu k vydání poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou podalo brněnské biskupství dne 27. června 2013. Dne 25. června 2014 Národní památkový ústav informoval, že po pečlivém vyhodnocení výzvy a získaných podkladů dospěl k závěru, že nic nebrání uzavření dohody o vydání areálu poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Biskupství brněnské i Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou přivítaly konstruktivní a vstřícný přístup NPÚ a deklarovaly připravenost k dalším jednáním směřujícím k uzavření dohody o vydání areálu s poutním kostelem na Zelené hoře.

Žďárský farář P. Vladimír Záleský, do jehož správy bude poutní areál na Zeleno hoře náležet, uvádí: „Naše farnost spolu s poutním areálem přebírá také všechny tři stávající zaměstnance, což přispěje k plynulé změně vlastníka tak, aby veškerý provoz fungoval alespoň jako doposud. Jak už jsem říkal dříve, chceme se nyní zaměřit zejména na to, abychom se na Zelené hoře jednak navrátili k pravidelným poutním bohoslužbám a zajišťovali duchovní službu poutním výpravám, ale zároveň umožnili všem zájemcům prohlédnout si tuto perlu architektury a našich duchovních dějin. Snahou bude nabídnout návštěvníkům kostela co největší prostor i po turistické sezóně, kdy je ve většině památek provoz omezen. Plánujeme zde také rozšířit nabídku vhodných duchovních kulturních programů a koncertů a připravovat vhodné vzdělávací programy pro školy. Chceme rovněž zkvalitnit prezentaci památky UNESCO a službu turistům; jak pečlivým výběrem, tak i vzděláváním a formací průvodců, doplňuje P. Záleský.


Zdroj: www.biskupstvi.cz

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře byl po více než 50 letech vrácen církvi

Máte-li jakýkoliv dotaz, připomínku či kritiku, napište nám. Na Vaše dotazy odpovíme v nejkratším možném termínu. Děkujeme!

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
Sychrova
591 02 Žďár nad Sázavou

info@zelena-hora.cz
www.zelena-hora.cz

Nedaří se vám najít na webu informaci, kterou potřebujete? Využijte fulltextové vyhledávání.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.