Zvony pro Zelenou horu

V polovině září 2015 byly odlity v dílně zvonařského mistra pana Petra R. Manouška 3 nové zvony pro Zelenou horu.
Ponesou jména českých a moravských patronů: sv. Cyril a Metoděj, sv. Vojtěch a sv. Zdislava.
Požehnaní a zavěšení nových zvonů je naplánováno na rok 2016.

V areálu poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře bývávalo 5 zvonů. Po zničujícím požáru v roce 1784 došlo k provizorní opravě věží nad 5 kaplemi poutního ambitu.

Věže nad těmito kaplemi již nikdy nedostaly původní tvar, což vedlo k tomu, že pouze 3 věže mohly být opatřeny zvony.
Během 1. světové války byly stávající zvony zrekvírovány a teprve v roce 1926 byly odlity u firmy “Manoušek” nové 3 zvony. Dodnes se zachovala dokumentace k těmto zvonům a tak víme, že jeden z nich se jmenoval sv. Cyril, byl laděný jako “A2” a vážil 37 kg . Druhý – sv. Metoděj byl laděn “G2”, vážil 57 kg. U třetího zvonu se nezachovalo jeho jméno ale byl laděný v tónu “C3”.

Bohužel i tyto zvony byly o 15 let později přetaveny. Je to vždy potupa, když chce někdo z posvěcených zvonů vyrábět zbraně... S lidmi to ale v letech hrůzy dopadlo ještě hůř. Snad je v tom tvrdošíjném navracení zvonů i naše touha po míru a pokoji, který je tak křehký a vzácný. Na Zelené hoře nejsou zvony celých 75 let. Konečně nastal čas, vrátit poutnímu kostelu hlas a pořídit tři nové zvony: a protože jsme na staré hranici Čech a Moravy a také dvou diecézí – brněnské a královéhradecké, budou se nové zvony jmenovat sv. Cyril a Metoděj, sv. Vojtěch a sv. Zdislava. 

Máte-li jakýkoliv dotaz, připomínku či kritiku, napište nám. Na Vaše dotazy odpovíme v nejkratším možném termínu. Děkujeme!

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
Sychrova
591 02 Žďár nad Sázavou

info@zelena-hora.cz
www.zelena-hora.cz

Nedaří se vám najít na webu informaci, kterou potřebujete? Využijte fulltextové vyhledávání.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.